tisdag 6 oktober 2009

Tydliga gränser för burka och nikab

Jag håller med Staffan Danielsson
och hoppas att Staffan och Lennart Pettersson
Motion angående användandet av burka och
nikab går igenom.
Vi måste börja få "ny" svenskar och invandrare
att ta åt sig våra värderingar om kvinnors
lika värde m.m.

7 kommentarer:

Stina sa...

Staffans och Lennarts motion innebär inte att kvinnors rättigheter respekteras. Den innebär att kvinnor inte får rätten att välja alls. Jag förutsätter att du, som centerpartist, tycker att alla människor har rätt till sin religion. Och det finns kvinnor som väljer, helt frivilligt, att bära slöja, sjal, burka och niqab, hur främmande det än kan tyckas dig och mig. Staffans och Lennarts motion går emot alla liberala och centerpartistiska värderingar. Därför borde det ligga i papperskorgen!

fredrik Ingels sa...

Jag skulle inte exempels vis
sända mitt barn till en förskola
eller skola där lärarinnan bär nikab eller burka.
Skulle inte heller vilja se en kvinna bära dyliga plagg som arbetar i offentlig plats eller på TV.

För det är ett förtryck mot kvinnorna som oftast tvingas till denna utstyrsel, och leva i ett utanförskap. Vill man leva som
på sten åldern kan man flytta till ett land där man inte respekterar kvinnor. Det är helt fritt att flytta till Iran, Iraq eller något annat land i mellanöstern, men vi vill inte ha dessa uråldriga företeelser i vårt land.

Stina sa...

Nu pratar vi om att bära burka och niqab i offentliga miljöer, inte på dagis eller skola.

Återigen - alla kvinnor som bär burka och niqab är inte tvingade till det, de väljer det. Och det är valet vi inte ska förbjuda, lagstifta bort.

Genom att prata om att det handlar om stenåldern avslöjar du din okunskap. När vi var i stenåldern var många områden i mellanöstern mycket välutvecklade. Det var vi som var sena i utvecklingen.

I Irak är det för övrigt inte speciellt vanligt med burka och niqab. I Iran handlar det om ett en regim som tvingar. I Afghanistan var burka påtvingat under talibantiden, men det är fortfarande kvinnor som väljer att ha kvar sin burka.

Om du inte skulle välja att sända dina barn till en lärare i burka, så är det ditt val, precis som det är hennes val att bära den. MEN, jag tycker att arbetsgivare ska ha rätten att förbjuda vissa saker på sin arbetsplats. Det är dock en helt annan sak än att lagstifta om det.

Du skriver "vi vill inte ha dessa uråldriga företeelser i vårt land". Jag är glad för den dynamik det multikulturella samhället skapar. Det är jag sannerligen inte ensam om!

fredrik Ingels sa...

Jag har inget emot invandrare om du tror det.
Jag umgås mest invandrare och är gift med en Libanesiska.
Så jag är för ett mångkulturellt samhälle. Det är de negativa sakerna vissa "kulturer" har som jag är emot. ex. burka, niqab och heder relaterat våld

Stina sa...

Nu finns det ju inget likamedtecken mellan burka/niqab och hedersrelaterat våld och förtryck. Jag tycker det dock är intressant att du inte med en stavelse kommenterar att sekulariserade kvinnor från mellanöstern, så som Abir, kritiserar motionen. Det borde ge dig en signal om hur uppåt väggarna fel den är.

fredrik Ingels sa...

Heders kulturen finns i de flesta länder och grupper i mellanöstern.
Både inom islam och kristendomen,
så vad som behövs är bättre utbildning bland invandrare och
"ny" svenskar om våra seder och bruk.
att vi inte tolererar heders relaterat våld och andra kvinnoförnedrande företeelser.
där är nikab och burka en del i det hela stora bilden.

Stina sa...

Som du kanske vet är jag mycket engagerad i kampen mot hedersförtrycket och det hedersrelaterade våldet. Att centerpartiet numera har i sitt partiprogram att vi vill skapa ett hedershus där polis, socialtjänst, forskning och andra samlas under ett tak för att både förebygga och bekämpa förtrycket är mitt initiativ, inspirerat av polisen Kickis Åhré-Älgamos idé. Jag tror mig kunna rätt mycket om hederskulturen och dess yttringar.

Och därför vet jag att burka och niqab inte alltid är en del av det förtrycket. Återigen - det finns kvinnor som väljer och vi ska inte lagstifta bort den valfriheten. Jag ber dig också observera att Staffan Danielsson i SVT Debatt igår noga poängterade att deras motion inte var centerpolitik. Det gläder mig att han åtminstone har den självinsikten.

Och jag vet också att eftersom sekulariserade kvinnor från mellanöstern, som min vän Abir, starkt kritiserar och ifrågasätter motionen. Det borde också tala om för dig att den är helt uppåt väggarna.